Att lära sig kan vara smärtsamt

Denna kväll har spenderats i GIMP:s tecken. För er som inte läst tidigare inlägg kan jag kort sammanfatta att GIMP är en fri motsvarighet till (till exempel) Adobe Photoshop. Det har varit smärtsamt, jag har svurit, men jag har också utvecklats.

Det projekt som jag hade framför mig ikväll var att försöka manipulera ett par bilder på mig och mina fellow medlemmar i rockbandet Pornstars Gone Postal. Jag ville helt enkelt göra bilderna lite coolare än de var från. Ge dem en touch av rock 'n' roll.

 

Jag började med att göra bilderna svartvita, vilket inte var särskilt svårt i GIMP. Sedan började problemen. Eftersom jag också arbetat en del i Adobe Photoshop för att lära mig bildmanipulation, fanns det en del effekter som jag ville lägga på som jag lärt mig där. Optimistisk som jag var tänkte jag ”äh, det går säkert att hitta motsvarande tutorials i GIMP”. Och visst, det finns tutorials för GIMP. Problemet är bara att de är bra mycket färre än de som finns i Adobe photoshop. Om man kollar på tutorialized.com (som för övrigt är en bra resurs när det gäller bildmanipulation) kan man konstatera att det finns 179 GIMP tutorials och 13581(!) Photoshop tutorials. Dessutom förutsätter en del av GIMP tutorialserna att man har viss vana av Photoshop, ironiskt nog. Många är för övrigt ”översättningar” från photoshop tutorials.

 

En bild på GIMP:s maskot.

GIMP:s maskot.

 

Efter många om och men lyckades jag i alla fall klippa ut foto-objektet från bakgrunden. Det kändes som en stor seger kan jag säga. För tillfället är jag mer pro Adobe än GIMP, men egentligen beror detta på min ovana att använda GIMP. Jag får helt enkelt lägga mer energi på att lära mig programmet helt enkelt så kommer jag att kunna manipulera bilder i det också.

 

Postar här några länkar till bra sajter med GIMP-tutorials för er andra vilsna wannabe-grafiker, som vill kunna använda fri programvara, där ute.

 

Johan, out.

 

http://gimp-tutorials.net/

 

http://www.tutorialized.com/tutorials/Gimp/1

 

http://www.gimp.org/tutorials/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0