Kan Ubuntu frälsa världen?

Kan verkligen ett kostnadsfritt operativsystem vara lika bra som Windows och Mac OS? I detta inlägg kommer för och nackdelar med de olika alternativen diskuteras.

Ubuntu är ett av många operativsystem som bygger på Unix/Linux som fungerar både på Apple och pc-datorer. Det finns dock en viktig skillnad mellan Ubuntu och Windows/Mac OS; Ubuntu är gratis. Idén kan låta tokig för den oinsatte och fantastisk för den engagerade. Konceptet stavas GNU. 1984 startade GNU-projektet vars mål var att skapa ett helt fritt och modifierbart operativsystem som liknade Unix. Olika versioner både med och utan grafiskt interface har utvecklats sen dess. Ubuntu är alltså inte det enda GNU-operativsystemet, utan det populäraste, för tillfället.

 

Ubuntus logotyp,

Ubuntus logotyp; Circle of friends

 

Ubuntu bygger på tankar kring fri och kollektivt framtagen programvara. De flesta program som finns till Windows och Mac OS har en motsvarighet i Ubuntu. Bland dessa kan GIMP (motsvarar photoshop) och Open Office (motsvarar MS Office och iWork). Alla dessa är så kallade open source (öppen källkod) mjukvaror, som alltså vem som helst får vara med och uppdatera och modifiera.

 

Ubuntu släpper en version av operativsystemet med sex månader emellan. Versionerna får en siffra baserat på det år och månad det släpps (9.10 för den senaste och 10.04 för den kommande). Varje släppt version får dessutom ett smeknamn baserat på ett djur (den senaste heter Karmic Koala). Med ungefär två års mellanrum släpps dessutom en så kallad LTS (Long Term Support)-version, som utvecklarna stödjer upp till tre år. De mellankommande versionerna har bara ett års officiell support. Men det är inget större problem. Har du frågor gällande någon funktion, program eller hårdvara när du installerat Ubuntu finns det ett antal olika forum, både officiella och inofficella där du kan ställa dina frågor. Allt detta kostnadsfritt. Vill man så kan man engagera sig på olika sätt. Man kan till exempel stödja Ubuntu-projektet genom donation, buggtestning eller bidra med grafik till operativsystemet.

 

”Men funkar det verkligen då?” kan man, med all rätt, fråga sig. Svaret är ja, det gör det. Det här blogginlägget är skrivet på en Asus eee 900 med Ubuntu 9.10 netbook-remix som operativsystem. Ordbehandlare? Ja du gissade rätt, Open office.

 

”Okej, men finns det verkligen inga nackdelar?”. Självklart finns det för och nackdelar med både Ubuntu å ena sidan och Windows/Mac OS å andra sidan. En nackdel med Ubuntu är att man är tvungen att till viss del tänka om, även om det grafiska gränssnittet är enkelt att ta till sig. En annan nackdel är att det inte finns många ”stora” spel till Ubuntu. Det går att spela vissa pc-spel genom en windowsemulator som heter Wine, men det är långt från alla spel som stödjs i Wine. Dessutom kräver Wine att man sätter sig in mer i hur Ubuntu egentligen fungerar, jämfört med att installera och spela i ett windowsbaserat system. Även viss hårdvara kan vara svår att hitta fungerande drivrutiner till. I skrivande stund fungerar inte den inbyggda mikrofonen på min netbook, till exempel.

 

Skrivbordsvyn i Ubuntu

Så här ser skrivbordet ut i Ubuntu

 

Men se det såhär; hur många unga (och gamla) personer i Sverige sitter idag med ett piratkopierat windows eller annan piratkopierad mjukvara? Vissa av dessa personer har konstnärliga drömmar och intentioner och sitter därmed med piratkopierade bildbehandlare eller video/ljudredigeringsprogram. Andra kanske behöver en kontorssvit för att hålla koll på vardagen eller skicka brev i privata och publika syften. Alla dessa behov går egentligen att uppfylla med Ubuntu och GNU-programvara. Eller varför inte se det såhär; hur många datorer, bärbara eller stationära står inte på någon vind eller i någon garderob och samlar damm? Det finns Ubuntu (och även andra GNU-operativsystem) som har tillräckligt låga systemkrav för att få liv i en gammal, till synes avtjänt dator. Tänk er hur många datorer som på detta sätt kan återvinnas!

 

Själv sitter jag just nu med ena foten i Windows och den andra i Ubuntu.  En stor faktor för mig är just  spelen. Spelade jag inte spel skulle jag antagligen byta till Ubuntu helt. Ubuntu är nog inte redo att frälsa världen riktigt än, men det är ett steg i rätt riktning. Och vem vet vad som händer i framtiden?

 

Vill du läsa mer om Ubuntu och hitta nedladdningslänkar? Klicka här!

 

Johan, out.


Teknikens under(?)


Det finns ett par grundläggande saker som en grafik/webdesigner behöver, bland dessa en dator med Internetåtkomst, ett bildredigeringsprogram och en textredigerare. Dessutom kan det vara en bra idé att införskaffa sig en digitalkamera och en ritplatta. Som ni kanske förstår finns det, förutom dessa nämnda, en uppsjö av saker man skulle vilja ha! För att inte tala om uppgraderingsnojan som kan drabba även den bäste; när man väl skaffat sig en (valfri teknikpryl) så har det redan kommit en ny version med just de där funktionerna DU vill ha!

 

Det är i denna situation som undertecknad befinner sig. Ja, jag har en dator (fyra om jag ska vara ärlig, varav en av dem är en netbook). Ja, jag har bildredigeringsprogram (två olika). Ja jag har en digitalkamera (i mobilen). Men jag skulle vilja ha en nyare dator, ett smidigare bildredigeringsprogram och en bättre digitalkamera.

 

En stor del (större än jag tänker medge) av denna dag har jag spenderat på nätet i jakt på billig ny teknik, i alla ovannämnda kategorierna. När abstinensbesvären lagt sig tillfälligt, efter surfande av blocket.se och prisjakt.se, inser jag absurditeten av det hela; jag är en bortskämd skitunge! Det är dags att njuta av och använda den utrustning som jag faktiskt har för att skapa kreativa och intressanta bilder och websidor istället för att blicka över muren till det grönare gräset. Det är slutsurfat på prylsiter för min del!

Åtminstone för idag.

 

ps. Om du, precis som jag är glad nybörjaranvändare av Adobe Photoshop, kolla in denna länk. ds.


Textrutans blogg vaknar!

Hej och välkommen till min blogg. Förhoppningsvis kommer jag inom kort att lägga in meningsfulla och intressanta inlägg här.

Johan, out

RSS 2.0